woensdag 23 november 2011

NIEUW! Panfletten (oplage 50 stuks)Een van de vijftig originele tekeningen gebruikt voor de serie Panfletten 1/50

HAARLEM - De Zingende Zaag, de uitgeverij die een begrip is als het gaat om vernuft, speelse creativiteit en vormgeving is door recente bezuinigingen op cultuur in zwaar weer gekomen. Volgend jaar raakt De Zingende Zaag haar gemeentelijke subsidie kwijt. Maar het is niks voor de in Haarlem gevestigde uitgeverij om bij de pakken neer te zitten. "We zullen onze onafhankelijkheid vieren en zetten er een tandje bij." De uitgeverij komt met een wel zeer opmerkelijke uitgave: Panfletten.

Panfletten met originele tekeningen
Het wegvallen van de subsidie voor De Zaag inspireerde uitgever, dichter en kunstenaar George Moormann tot het schrijven van twee absurde prozagedichten, die zondagmiddag 4 december in Amsterdam tijdens de Beurs van Kleine Uitgevers in Paradiso, in een oplage van 50 stuks verschijnen. Zo is er in De Vis die terugkwam sprake van een wrede circusact met een levende vis die wordt ingeslikt om weer op te braken. De dichter legt de burgervader uit dat hij z'n toetsenbord best in de bomen wil hangen maar dat "zelfs dichters niet van de wind kunnen leven en dat zo'n vis die terugkomt, wil U ed. ons geen loon naar werken geven, veel goedkoper en duurzamer is."

Voor Panfletten! bewerkte Moormann een krantenfoto van demonstranten bij de universiteit van Sanaa in Jemen, die hun leuzen om het vertrek van hun president in brood bakten. Ieder "panflet" bevat een unieke en originele tekening. De uitgaafjes zijn genummerd en gesigneerd en worden voor een vriendenprijs van 25 EURO verkocht. Hieronder nog enkele tekeningen.