woensdag 23 november 2011

Boekverminking? De Zingende Zaag zet schaar in eerste drukken Bilderdijk

Eerste drukken Bilderdijk verknipt

Uitgeverij biedt delen uit de De Bakenesserreeks te koop aan, een serie prachtig vormgegeven bundels met specifieke Haarlemse onderwerpen. Het gaat om bekroonde uitgaven waar vormgeving en inhoud tot in het kleinste detail op elkaar zijn afgestemd. Voor de jongste uitgave
Bij Haarlems bul-gebulk werd de schaar gezet in eerste drukken van Bilderdijk.

De titel verwijst naar het gedicht Haarlem (1827) waarin Willem Bilderdijk (1756-1831) klaagt over de Haarlemse herrie en beweert dat Amsterdamse onrust hierbij vergeleken slechts lammerengeblaat is. Het boekje is 18 cm breed en 31 cm hoog, getallen die tezamen het sterfjaar van Bilderdijk vormen en bevat onder andere bijdragen van Marita Mathijsen, Adriaan Jaeggi en Peter van Zonneveld. Opvallend is de kunstenaarsbijdrage Lees me stuk! In een zakje treft de lezer drie willekeurige regels aan, geknipt uit gedichten die Willem Bilderdijk in zijn Haarlemse jaren schreef. De gebruikte bundels, nog gedrukt op het prachtige vlekkeloze lompenpapier dat tot circa 1840 werd gebruikt, bevatten gedichten als Uitvaart, 't Nicotiaanse kruid en Uitzicht op mijn Dood. Een vorm van barbarij? Gelukkig maar dat Bilderdijk, in de ether van het internet, tot in de eeuwigheid der eeuwen te lezen is. Niet kapot te krijgen onze Bilderdijk, de verzen die we met ons hoofd en ons hart kennen. Lees al zijn werken, loop naar uw computer en toets in www.dbnl.org.

Andere aanbiedingen

Een andere blikvanger uit De Bakenesserreeks is de Bilderdijkkist. Het kunstobject, een houten miniatuur doodskist, bevat o.a. met de hand gezette drukwerkjes, een schoteltje tegen hoofdpijn, een dichterlijk DNA-paspoort, een door Bilderdijk zelf uitgeschreven opiumrecept, originele foto’s gemaakt met een camera obscura en een puntzakje met daarin een mengsel van kruiden tegen spanningshoofdpijn, waar de oude bard z’n hele leven door werd gekweld.

De Grote of St.-Bavokerk te Haarlem staat centraal in Het Luide Graf. Op twintig losse vellen ontvouwt zich een reis door 750 jaar Haarlemse geschiedenis. Feitelijke gegevens over meer of minder bekende overleden Haarlemmers vormden het ruwe materiaal voor een serie lyrische portretten van de hand van George Moormann. In de vormgeving van Thomas Widdershoven (Thonik) komen de stemmen, hun ware en denkbeeldige ontmoetingen, samen. Leg je de vellen aaneen dan maak je zichtbaar wat eerst onzichtbaar was: het beloop der ribben van het houten stergewelf van deze kerk.

Het Blauwe Uur bevat behalve nieuwe gedichten van tweeëntwintig Nederlandse- en Vlaamse dichters ook een CD-Rom. Ga samen met meneertje Zaag op onderzoek naar de plek waar het uur blauw zich ophoudt. Stap met hem het Gezicht op Haarlem van Jacob van Ruisdael binnen en beleef de gedichten die meneertje Zaag als geen ander nieuw leven inblaast. Geniet van een digitale bos-, duin- en strandwandeling die via het landgoed Elswout naar het strand van Zandvoort voert en rust uit in het huis van een reuzenslak dat een museum blijkt te zijn!

En mocht het u allemaal te veel worden? Tijdens de Beurs van Kleine Uitgevers kunt u een van de laatste exemplaren van Spaarnebron® aanschaffen, een kist met een speciaal ontworpen fles met bronwater. Het water bevat rustgevende aminozuren en het stressremmende supplement hydroxymethylboterzuur HMB.

Meer informatie:
www.dezingendezaag.com